Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Biologiezentrum Universität Wien St. Marx, Vienna (AU) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
18645
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18645,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Biologiezentrum Universität Wien St. Marx, Vienna (AU)

About This Project

The Biology Center of the University of Vienna St. Marx is a top-level university teaching and research institute. This kind of accomplished institute demands a bespoke building that strongly enhances its identity. The University Biology Center is an education and learning center for the Faculty of Life Sciences. The building contains a varied program consisting of classrooms, laboratories, various study options, meeting rooms and a cafeteria for students, teachers and researchers.

The research building, which houses four faculties, encourages knowledge sharing by spatially directing expected and unexpected encounters between various disciplines: between researchers and students, between daily users and temporary guests. This ambition of knowledge exchange embodies the essence of the design concept.

The faculty provides learning space for more than 3000 enthusiastic and curious students and researchers from the extensive field of Biology. This space needs to accommodate the building of networks, the creation of synergy and the development of curiosity and wonder through interdisciplinary knowledge exchange. The central atrium is light, spacious and attractive. It connects all functions of the building in an inviting and natural way. The central atrium provides an overview and establishes vertical and reciprocal connections between different research areas, between researchers and students, visitors and daily users. The atrium turns the building into a “Wunderkammer”. A building that is all about curiosity and special features: a cabinet of curiosities.

Het Biologiecentrum van de Universiteit Wenen St. Marx is een universitair onderwijs- en onderzoeksinstituut van topniveau. Daar hoort een gebouw bij dat deze identiteit bekrachtigt. Het Universitair Biologiecentrum is een onderwijs- en leercentrum voor de Faculteit der Levenswetenschappen. Het gebouw omvat een gevarieerd zaalprogramma bestaande uit laboratoria, klaslokalen, diverse studiemogelijkheden, vergaderruimtes en een cafetaria voor studenten, docenten en onderzoekers.

Dit onderzoeksgebouw, waarin vier faculteiten worden gehuisvest, zet aan tot kennisdeling door het ruimtelijk regisseren van verwachte en onverwachte ontmoetingen tussen diverse vakgebieden, tussen onderzoekers én studenten, tussen dagelijkse gebruikers en tijdelijke gasten. Deze ambitie van kennisuitwisseling belichaamt de essentie van het ontwerpconcept.

De faculteit biedt ruimte voor meer dan 3000 enthousiaste en nieuwsgierige studenten en onderzoekers uit het uitgebreide veld van de biologie. Deze ruimte moet netwerken bouwen, synergiën creëren en mensen nieuwsgierig maken vanuit interdisciplinaire kennisuitwisseling. Het centrale atrium is licht, ruim en aantrekkelijk. Ze verbindt op een uitnodigende en vanzelfsprekende manier álle functies van het gebouw. Het centrale atrium biedt overzicht en legt verticaal en over en weer verbanden ​​tussen verschillende onderzoeksgebieden, tussen onderzoekers en studenten, bezoekers en dagelijkse gebruikers. Het atrium maakt van het gebouw een “Wunderkammer”. De Wunderkammer is ook de drager van efficiënte onderzoek clusters. In ringen liggen deze clusters rondom het atrium. Vrij indeelbare vloervelden die zowel als kantoor, laboratorium én onderwijsruimte gebruikt kunnen worden. Een gebouw dat gaat over nieuwsgierigheid én bijzonderheid: een rariteitenkabinet.

CREDITS

Address
Schlachthausgasse, Vienna

Total floor area
35.000 m2

Client
University of Vienna

Team

Patrick Fransen, Barbara Busslinger, Blaž Šolar, Amaia Oyarbide, Nora Zechmeister, Ilse Bakker, Aafke de Bode, Loes Thijssen, Daan van Westen, Stephanie Lama, Pieter Benschop, Stella Makri

Illustrations

NOAHH + Proof of the Sum

COLLABORATION

Proof of the Sum

Roy Pype, Natalia Sulkowska, Lucas Pissetti

Date
Category
Education
Tags
Competition