de Meker, Middelburg (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
19560
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19560,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

de Meker, Middelburg (NL)

About This Project

The gym was abandoned and, on the short-list, to be demolished completely. The gym was still occasionally used by skaters. Nico Out, resident of the city of Middelburg, saw possibilities for reuse of this space: transformation from an old gym to an art centre, thereby offering the neighbourhoods Veerse Poort and Nieuw Middelburg their own dynamic cultural hub. Apartments have been added to ensure the feasibility of this project. A strong new identity was created by replacing one of the old masonry facades of the gym with transparent hangar doors, activating an arts square, as well as placing at installations, designing a new colour and lighting scheme, revitalizing the old gym.

De oude gymzaal in Middelburg was afgeschreven en stond op de nominatie te worden gesloopt. De gymzaal werd nog slechts incidenteel gebruikt door een skate vereniging. Dat kon verder worden geïntensiveerd bedacht initiatiefnemer Nico Out, inwoner van Middelburg, die mogelijkheden zag in hergebruik: transformatie van een oude gymzaal naar kunstencentrum biedt de wijken de Veerse Poort en Nieuw Middelburg een eigen kunstencentrum. Zijn ambitie was om een centrale culturele ontmoetingsplek van de buurten te creëren. Om het project haalbaar te maken zijn woningen toegevoegd die daarmee ook het gebouw een sterke nieuwe identiteit geven. Door een van de oude metselwerk gevels van de gymzaal te vervangen door transparante hangardeuren kan een kunstenplein worden geactiveerd. Kunstinstallaties, kleur en verlichting geven het oude gymzaaltje een heel nieuw leven.

Credits

Address
Sportlaan, Middelburg

Client
Woongoed Middelburg, Nico Out

Team
Patrick Fransen, Loes Thijssen

Date
Category
Culture & Leisure, Transformation