NOAHH | ESTEC zone A buildings, Noordwijk NL
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
19837
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19837,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

ESTEC zone A buildings, Noordwijk NL

About This Project

NOAHH | Network Oriented Architecture has been selected, in collaboration with DGMR, RAVENKOP, Bremen Bouwadvies and CULD, to design the transformation and renovation of two 17,000 m2 ESA buildings located in the European Space Research and Technology Center (ESTEC) in Noordwijk. The two buildings were originally designed 30 years ago by the renowned architect Aldo van Eyck. The winning design distinguishes itself in the field of total engineering and social interaction. The focus lies on transforming and renovating the 30-year-old Aldo van Eyck buildings into modern buildings that are highly flexible with a 24/7 use – now and in the future, attractive for a new generation of talent, where the needs of the individual user of the building are pivotal. The buildings have a wavy, non-linear open structure and will make use of sustainable materials, referring to the spatial vision of ESA as well as the tides and the surrounding dune landscape.

NOAHH | Network Oriented Architecture heeft de total engineering ontwerpopdracht verworven om samen met DGMR, RAVENKOP, Bremen Bouwadvies en CULD een ontwerp te maken voor de transformatie en renovatie van twee 17.000 m2 grote gebouwen van ESA op de locatie van de European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in het duinlandschap van Noordwijk, 30 jaar geleden ontworpen door de architect Aldo van Eyck. Het winnende ontwerp onderscheidt zich op het gebied van total engineering en sociale interactie. De focus ligt op het transformeren en renoveren van de 30 jaar oude Aldo van Eyck gebouwen tot moderne gebouwen die een hoge mate van flexibiliteit bezitten – nu en in de toekomst, aantrekkelijk voor een nieuwe generatie toptalent, waar de individuele gebruiker van het gebouw centraal staat en waar een 24/7 gebruik mogelijk is. De gebouwen hebben een golvende, niet-lineaire open structuur en een natuurlijk, duurzaam materiaalgebruik, daarbij verwijzend naar de ruimtelijke visie van ESA alsmede de getijden en de landschappelijke ligging van het complex in de duinen van Noordwijk.


Architectenweb – Ontwerpteam NOAHH wint transformatie-renovatie opdracht gebouwen ESA
De Architect – Ontwerpteam NOAHH transformeert en renoveert Van Eyck’s ESA gebouwen
ArchitectuurNL – NOAHH transformeert ESA gebouwen Aldo van Eyck

COLLABORATION

DGMR, Bremen Bouwadvies, Ravenkop, CULD

CREDITS

Address
Noordwijk

Total floor area
17.000 m2

Client
European Space Agency (ESA)

Team
Patrick Fransen, Ilse Bakker, Geert Mol, Alena Ulasava, Magdalena Nalepa, Loes Thijssen.

Illustrations

NOAHH

Date
Category
Transformation, Workplace & Interior