NOAHH | NOAHH Extension and renovation of St. Aloysiusinstitute, Geel (BE)
The project unwinds on an existing school site and an adjacent vacant land in the city of Geel. Kogeka wants to transform the existing campus to a first grade school, where both ASO, TSO and BSO pupils are taught and can learn from each other. Kogeka wants to be progressive in this integrated education system. The transformation of the site consists of renovation, new building and a new sports complex on the adjacent property. The design of the building follows a planning idea to reduce the large scale of the binding courtyard playground. Not as an elongated bare playground as now, but a sequential space with multifarious use. The program folds within the buildings designed as flexible as possible.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Studio Plus, Extension, renovation, renovatie, uitbreiding, St. Aloysiusinstitute, Geel (BE)
950
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-950,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Extension and renovation of St. Aloysiusinstitute and sportshall, Geel (BE)

About This Project

The project unwinds on an existing school site and an adjacent vacant land in the city of Geel. Kogeka wants to transform the existing campus to a first grade school, where both ASO, TSO and BSO pupils are taught and can learn from each other. Kogeka wants to be progressive in this integrated education system. The transformation of the site consists of renovation, new building and a new sports complex on the adjacent property. The design of the building follows a planning idea to reduce the large scale of the binding courtyard playground. Not as an elongated bare playground as now, but a sequential space with multifarious use. The program folds within the buildings designed as flexible as possible.

A new heart for the school – a central area where the reception, the open learning center and the teachers room are interwoven into a spatial game – is the focal point of the new school.

The old Rector House is respected in the design. The private structure with transverse walls ensures that it is almost impossible to just preserve its facade. This would undermine the true nature of the building. Therefore, we explicitely made the choice to maintain the building. On the side of the playground a glazed footbridge adjoining conservatory is designed as a second skin.

Adjacent to the building is a herb-garden used by the classroom-kitchen of the restaurant. This garden can be maintained by the students in agriculture so that an interaction occurs between the two.

Het project wikkelt zich af op een bestaande schoolsite en een naastliggend braak terrein in het stadscentrum van Geel. KoGeKa wil de bestaande campus omvormen naar een eerste graad school, waar zowel ASO, TSO als BSO leerlingen les krijgen en van elkaar kunnen leren en wil daarin vooruitstrevend zijn. De transformatie bestaat uit renovatie, vervangende nieuwbouw en een nieuw sportgebouw op het naastliggende terrein. De vormgeving van de gebouwen volgt uit een stedenbouwkundige gedachte om de buitenruimte op schaal van de kinderen te brengen, geen langgerekte kale speelplaats zoals nu, maar een sequentiële ruimte met veelsoortig gebruik. Het programma plooit zich binnen de gebouwen die zo flexibel mogelijk zijn ontworpen.

Een nieuw hart voor de school, een centrale ruimte waar de ontvangst, het open leercentrum en de docentenruimte zijn verweven tot een ruimtelijk spel, is het brandpunt van de nieuwe school.

Het oude Rectorhuis wordt in het ontwerp gerespecteerd. De eigen structuur met dwarse gevels zorgt ervoor dat het bijna onmogelijk is om enkel de voorgevel ervan te bewaren. Dit zou afbreuk doen aan de ware aard van het gebouw. Daarom is er expliciet gekozen om het gebouw te behouden en in te vullen met een geschikte functie. Aan de kant van de speelplaats wordt een beglaasde passerelle annex serre ontworpen als ‘tweede huid’.

Voor het gebouw ligt de kruidentuin die gebruikt wordt door de leskeukens voor het restaurant. Deze tuin kan onderhouden worden door de leerlingen van de richting landbouw zodat een wisselwerking tussen beide ontstaat.

SAG-clip 2017-2018

Onze leerkrachten en directie waren vorige week in hun nopjes want… ze mochten samen met onze leerlingen de nieuwe SAG-clip inzingen! Genieten jullie mee? #topschooljaar #talent #LED #hierkomendromenuit #SAG

Geplaatst door Sint Aloysius Geel op dinsdag 3 oktober 2017

Collaboration

Studio Plus architecten bvba

Credits

Total floor area
10.276 m2 (sportshall 2.487 m2)

Client
DBFM Scholen van Morgen

Afgevaardigd Bouwheer: AG Real estate COPiD

Inrichtende Macht: KoGeKa, Katholiek Onderwijs Geel – Kasterlee

Impressions
Studio Plus, Katja Effting, NOAHH

Date
Category
Culture & Leisure, Education, Transformation
Tags
Built