NOAHH | Child Centre Avenhorn (NL)
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
19811
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19811,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Child Centre Avenhorn (NL)

About This Project

Schools and childcare facilities cooperate intensively in the child center and offer a diverse range in education. In the design of the building they would like to express this and showcase it. The layout of the building is therefore flexible in design, in which classroom education is no longer an issue and personalized learning can make its appearance.

The child center is a large building; we approached the design assignment for the child center in accordance with the design of a small village. In the design in which the child is central and protagonist instead of the classroom, small scale is important. Especially since the client wants to position all the teaching rooms and childcare facilities on the ground floor. We therefore see the design as organized around a central square like in a market hall. This is the place where the users meet each other, with which cooperation is promoted and to which each user can profile himself with his own identity. Thanks to a very high degree of flexibility, the project can eventually grow to an Integral Child Center or Educational Center, where a transition is expected from two primary schools, each with its own identity to a cooperative school in which all ages from junior school and upper school go together.

Participating in the Child Center are primaryschool the Jozefschool / de Overhaal (fusion school of Stichting SKO-WF), the Ieveling primary school (Stichting Allure), the Berend Botje childcare center and the Koggenland municipality.

The location is the entrance of Avenhorn and will become a future eye-catcher. The façade is therefore on the one hand representative and quirky and at the same time also modest.

The structure of the building is energetically zero on the meter.

De scholen en de kinderopvang werken in het kindcentrum intensief samen en bieden een divers aanbod aan onderwijs. Dit willen zij in de inrichting van het gebouw graag tot uiting laten komen en profileren. De indeling van het gebouw is daarom flexibel van opzet, waarbij het klassikaal onderwijs niet meer aan de orde is en gepersonaliseerd leren haar intrede kan gaan doen.

Het kindcentrum is een groot gebouw; we hebben de ontwerpopgave voort het kindcentrum benaderd overeenkomstig de opzet van een klein dorp. In de opzet waarin het kind centraal staat en niet langer de klas, is kleinschaligheid belangrijk, temeer daar de opdrachtgever de onderwijsruimtes en kinderopvang gelijkvloers wil positioneren. We zien het ontwerp daarom als georganiseerd rondom een brink. Dit is de plek waarin de gebruikers elkaar ontmoeten, waarmee samenwerking wordt bevorderd en waaraan elke gebruiker zich kan profileren met een eigen identiteit. Door een zeer hoge mate van flexibiliteit kan het project uiteindelijk groeien naar een Integraal Kindcentrum of Educatief centrum, waarbij er een transitie wordt verwacht van twee basisscholen met ieder zijn eigen identiteit naar een samenwerkingsschool waarbij onderbouw, middenbouw en bovenbouw samen opgaan.

In het Kindcentrum participeren fusieschool Jozefschool / de Overhaal (Stichting SKO-WF), basisschool de Ieveling (Stichting Allure), Kinderopvang Berend Botje en de gemeente Koggenland

De locatie is de entree van Avenhorn en zal een toekomstige blikvanger worden. De gevel is daarom enerzijds representatief en eigenzinnig is en gelijktijdig ook ingetogen.

De opzet van het gebouw is energetisch een nul-op-de meter.

competition finalist

Credits

Address
Avenhorn

Total floor area
4.550 m2

Client
Stichting Allure

Team
Pieter Benschop, Blaz Solar, Elisa Zampogna, Magdalena Nalepa, Stefano Hu, Patrick Fransen

Illustrations

NOAHH

Collaboration

Pieters Bouwtechniek

ZRI

Date
Category
Education