NOAHH | NOAHH Ixelles 2 schools, Brussels (BE)
In the middle of a courtyard of a large block consisting of 8-storey apartment buildings the temporary classrooms of two schools are located .
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Ixelles, l'Escaut, NOAHH, Brussel, Bruxelles, Brussels, school, NOAHH,
921
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-921,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Ixelles 2 schools, Brussels (BE)

About This Project

In the middle of a courtyard of a large block consisting of 8-storey apartment buildings the temporary classrooms of two schools are located . This classrooms from the fifties are outdated and, moreover, the school needs more space. In collaboration with l’ Escaut we designed a strategic plan for the new building using the hight difference in the infield. The new building could be designed as a large pavillion with the sports part being placed underground in connection with the existing buildings at southern edge of the perimeter block. At the same we make use of the undulating terrain transforming it into a wide stair. The different levels are so clearly interrelated and playgrounds can be increased. The design is energy-neutral.

Op een binnenterrein van een groot bouwblok bestaande uit 8 verdiepingen hoge appartementengebouwen zijn de noodlokalen van een school gelegen. Deze lokalen uit de jaren vijftig zijn sterk verouderd en bovendien heeft de school behoefte aan meer ruimte. Samen met l’Escaut ontwierpen we een strategisch plan voor vervangende nieuwbouw gebruik makend van het sterke hoogteverschil in het binnenterrein. De nieuwbouw kon zo als een groot paviljoen worden ontworpen waarbij de sportvoorzieningen deels ondergronds konden worden geplaatst, in  aansluiting op de zuidelijke rand van het bouwblok. Tegelijk loopt het glooiende terrein door in een tribunetrap van de school en worden de verschillende niveaus zo helder met elkaar verbonden en kunnen de speelterreinen worden vergroot. Het ontwerp is energie-neutraal.

Collaboration

L’Escaut

Credits

Client
City of Bruxelles

Total floor area
5.600 m2

Team
Patrick Fransen, Rimaan Aldujaili, Stephanie Lama, Daan van Westen

Date
Category
Education
Tags
design phase