NOAHH | NOAHH Schoolenaer, Haarlem
The Paswerk plan includes 119 houses, 78 of which are patio houses and 41 canal houses and town houses. The single-storey patio houses have roof gardens and terraces on top. The great width of the house (8.10 m) allows the brief to be tailored to individual requirements, whereby one can choose between living on the street side or around the patio.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Schoolenaer, Haarlem
1228
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1228,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Schoolenaer, Haarlem (NL)

About This Project

The Paswerk plan includes 119 houses, 78 of which are patio houses and 41 canal houses and town houses. The single-storey patio houses have roof gardens and terraces on top. The great width of the house (8.10 m) allows the brief to be tailored to individual requirements, whereby one can choose between living on the street side or around the patio. All the houses face south. The town houses have large façades and conservatories on the south side. The patio houses have their living area on the north side of the patio, creating an outdoor space on the south side. The houses are highly energy-efficient. The houses are positioned across the site in a way that allows the existing valuable trees to remain in place between the houses or new ones to be planted. Public recreational land consists primarily of green strips planted with trees on the banks of the broad water features. By placing the parking facilities in the buildings (large garages encapsulated in the town houses) the neighbourhood looks car-free (little traffic) and there are plenty of safe places for children to play near and in between the houses.

winner ‘Lieven de Key penning’ 2011

Schoolenaer ligt ingebed in een van oorsprong middeleeuws veenontginningslandschap met smalle slagen. Het ritme van grillige oost-west gerichte sloten herinnert hieraan. Dit slotenpatroon was bij het Paswerkterrein doorbroken en is in ons plan weer hersteld en versterkt. Bestaande waardevolle boombeplanting kon worden gehandhaafd. Door de nieuwe buurt in drie ‘slagen’ te ontsluiten kunnen woonbebouwing en landschap met elkaar verweven worden. Drie nieuwe langerekte vijvers geven een Hollandse identiteit aan de woonclusters door weids en vlak uitzicht. Het grootste deel van de woningen is gelegen aan autovrije hofjes. De woningplattegronden zijn vergaand vrij indeelbaar door de vrij invulbare structuur van het staalskelet en royale maat van de plattegrond van 8 x 19 meter.

winnaar ‘Lieven de Key Penning’ 2011

CREDITS

Address
Schoolenaerlaan, Haarlem, the Netherlands

Total floor area
20.800 m2

Client
Blauwhoed-Eurowoningen, Rotterdam

Team
Patrick Fransen, Jeroen Baijens,

Haik Hanemaaijer, Jos Halfweeg, Henk de Weijer, Roos Eichhorn, Joost Witjes, Joep Windhausen, William van Ingen.

Photographers
Herman van Doorn, Katja Effting, Marijke Mooy, Blauwhoed (the white interior is House Lauwers)

Date
Category
Housing
Tags
Built