NOAHH | NOAHH Residential Care Complex Opwierde, Appingedam
The residential care complex in the neigbourhood Opwierde provides housing and services to those who suffer from dementia or elseway needs elderly care. The complex also houses a physiotherapy practice and rental apartments. The building is designed around a central courtyard.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Residential Care, woonzorgcomplex, woon-zorgcomplex, Opwierde, Appingedam
1235
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1235,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Residential Care Housing Opwierde, Appingedam (NL)

About This Project

The residential care complex in the neigbourhood Opwierde provides housing and services to those who suffer from dementia or elseway needs elderly care. The complex also houses a physiotherapy practice and rental apartments. The building is designed around a central courtyard. On the first floor there are apartments that have broad terraces at this courtyard and loggias on the outside. The complex opens up on the higher floors. A striking small tower gives the building a recognizable face around the place where two main local roads intersect. On the ground floor three care groups have their base in large living rooms facing to both the interior courtyard and to the environment.

The residential care complex in the neighbourhood Opwierde – together with the community school – forms the completion of the ‘heart of Opwierde ” in this district. Both projects are designed as all-sided freestanding buildings located in the green.

Het woonzorgcomplex in de uitbreidingswijk Opwierde geeft huisvesting aan dementerende bejaarden, en biedt onderdak aan een fysiopraktijk en huurappartementen. Het gebouw is ontworpen rondom een centrale binnentuin. Op de verdieping bevinden zich appartementen die brede terrassen hebben aan deze binnentuin en loggia’s aan de buitenzijde. Naar boven toe opent het complex zich. Een markant torentje geeft het gebouw een herkenbaar gezicht naar de buurt en markeert de plek waar de twee belangrijkste buurtwegen elkaar kruisen. Op de begane grond hebben drie zorggroepen hun huiskamers in doorzontypologie aan zowel de binnentuin als de omgeving. 

Het woonzorgcomplex in de uitbreidingswijk Opwierde vormt samen met de  brede school de completering van het voorzieningenniveau “Het hart van Opwierde” in deze wijk. Beide projecten zijn ontworpen als vrijstaande alzijdige gebouwen gelegen in het groen.

Credits

Address
Burgemeester Klauckelaan, Burgemeester Hooft van Iddekingesingel, Appingedam

Gross floor area (GFA)
5.100 m2

Client
Woongroep Marenland

Team
Patrick Fransen, Reijer Pielkenrood, Harm Freijmuth, Bilal Karaburun

Photography and Illustrations
NOAHH, Ronald Zijlstra Fotografie

Collaboration

Anita Drent, interieurinrichting

Date
Category
Housing
Tags
Built