NOAHH | NOAHH School and Sportscentre Bempt, Brussels (BE)
The school is located in the Bempt Park: a beautiful green area on the outskirts of the metropolitan fabric of the Brussels region. By the 'groene wandeling' the area is connected to a network of green landscapes around Brussels that makes this area also a place of significance in this natural network. Because of its park-like setting, the school is conceived as a universal pavilion in the park, with a clear address to the Neerstalsesteenweg.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Bempt, Brussel, Brussels, Bruxelles, Studio Plus, Nuy van Noort
911
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-911,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

School and Sportscentre Bempt, Brussels (BE)

About This Project

The school is located in the Bempt Park: a beautiful green area on the outskirts of the metropolitan fabric of the Brussels region. By the ‘groene wandeling’ the area is connected to a network of green landscapes around Brussels that makes this area also a place of significance in this natural network. Because of its park-like setting, the school is conceived as a universal pavilion in the park, with a clear address to the Neerstalsesteenweg. We adept to the small scale of the the park by working with different volumes which are all facing the park. Characteristic in the design is the central heart of the school: all common functions of the school are organized here. Between the volumes of classrooms this zone is in direct contact with the park providing the school always a view to the green surroundings.

entry for a competition – finalist

De school is gelegen in het Bemptpark: een mooie groene zone aan de rand van het grootstedelijk weefsel van het Brussels gewest. Door de ‘groene wandeling’ is ze verbonden met een netwerk van groene landschappen rondom Brussel waarmee deze zone ook een plek van betekenis is in dit natuurnetwerk.

Vanwege de parkachtige setting is de school opgevat als een alzijdig paviljoen in het park, met een duidelijk adres aan de Neerstalsesteenweg. We zoeken de kleinschaligheid van het gebouw in het park op door te werken met verschillende volumes die allen naar het park gericht zijn.

Karakteristiek in het ontwerp is het centrale hart van de school: hier zijn alle gemeenschappelijke functies van de school georganiseerd. Tussen de volumes door staat deze zone in direct contact met het park. Daarmee is er vanuit de school altijd zicht op de groene omgeving.

Collaboration

Studio Plus Architecten bvba,

Studio Nuy van Noort

Credits

Address
Neerstalsesteenweg, Voorst, Brussels

Total floor area
4.800 m2

Client
Municipality of Voorst

Team

Patrick Fransen, Maartje Nuy, Joost van Noort, Mick Madder, Amaia Oyarbide, Jonas van der Walle, Evelyne Bossuyt

Impressions
NOAHH,  Studio Nuy van Noort

Date
Category
Education
Tags
Competition