NOAHH | NOAHH Theater aan de Parade, 's-Hertogenbosch
Theater aan de Parade is a famous stop in the touring world of Dutch theater. Beyond traveling shows, the theater is the unique (co)producer and host of several televised shows and galas. To facilitate broadcast use, the lower parterre can be transformed into a forestage that reaches all the way to the cross-aisle.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, NL Architects, Theater aan de Parade, Den Bosch, 's-hertogenbosch, Parade,
16321
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16321,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Theater a/d Parade, ‘s Hertogenbosch (NL)

About This Project

Theater aan de Parade is a famous stop in the touring world of Dutch theater. Beyond traveling shows, the theater is the unique (co)producer and host of several televised shows and galas. To facilitate broadcast use, the lower parterre can be transformed into a forestage that reaches all the way to the cross-aisle.
Carnival, a 4-day continuous fest, is a major income resource for the theater. The design proposal expands the flexibility of the studio theater with a landscape of elevators and bridges that interconnect parterre, balconies and staging areas. Both theaters can open towards interstitial foyers and the outdoors, completing the uninterrupted flow of music, people and beer. Last but not least, the terraced facade offers a roof stage, confirming The Parade as the festival and theater heart of ‘s-Hertogenbosch.
The challenge was to fit everything onto the tight footprint and make it work. With only one facade, entries for people, goods and trucks determined the spatial relationships between the theaters, foyers and back of house. The solution was found by lowering the main stage of the theater below street level and taking all deliveries underground via a large platform elevator. With ground level space liberated, the design team could explore its ambitions for the public functions and roles of the building.

Het Theater aan de Parade is ontworpen in een dialoog met de gebruiker/opdrachtgever in competitie. Het bestaande gebouw uit de jaren 70 voldeed niet meer. De grotere nieuwbouw diende te worden gerealiseerd op dezelfde locatie. Terwijl de hoogte in de historische binnenstad beperkt was. Het nieuwe programma kon gerealiseerd worden door twee lagen ondergronds te bouwen, en de kleine zaal juist op de verdieping te leggen. Zo werd ruimte gemaakt voor een grote publieksruimte op de begane grond. Opvallend aan het ontwerp is de studie naar het vergroten van de publieksruimte van de Parade naar het dak. Van daaruit is een adembenemend zicht op de naastgelegen St. Jan en ontstaat als vanzelf uit een serie van trappen een tribune gericht naar het evenementenplein.

Collaboration

NL Architects

ABT, The Space Factory, Bremen Bouwadvies, RHDHV / Level acoustics, Nelissen BV

Credits

Address
De Parade, ‘s Hertogenbosch

Total floor area
10.000 m2

Client
City of ‘s Hertogenbosch

Team
Patrick Fransen, Ilse Bakker, Rimaan Aldujaili, Bilal Kechou, Loes Thijssen, Mick Madder

Status
Design competition for a new theater complex with a 700-seat proscenium theater and a 400-seat multi-use space at the Parade square.
Finalist

Date
Category
Culture & Leisure
Tags
Competition