NOAHH | Urban Redevelopment gentrification ‘Oude Westen’, Rotterdam (NL)
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
1190
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1190,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Urban Redevelopment gentrification ‘Oude Westen’, Rotterdam (NL)

About This Project

Het Oude Westen is zijn eigen oorspronkelijke identiteit bijna verloren.

Heel opvallend voor de onderzoekslokatie is de nog aanwezige oorspronkelijke bebouwing. Dat is een belangrijk gegeven, temeer daar deze bebouwing op de meeste plaatsen in deze wijk is vervangen door nieuwbouw. Op wijkniveau valt het op dat in de lineaire noord-zuidstructuur diverse ingrepen zijn gedaan om dwarsverbindingen te creëren en licht en lucht aan te brengen in deze wijk. Het zijn postzegelingrepen zonder een samenhangende structuur, die tezamen met de smalle parkeerstraten en de overwegend gesloten gevels het beeld bepalen van deze wijk. Een hard beeld omdat structureel groen in het Oude Westen ontbreekt. Daarnaast valt op dat de buitenruimte van de woningen overwegend naar de binnenzijde van de bouwblokken is gericht. Het contact tussen de woning en de straat is zodoende verre van levendig.

– We stellen voor structureel groen te introduceren. Op een aantal plaatsen kunnen we zo het profiel verbreden, en echte woonstraten maken, met efficiënte parkeergarages onder nieuwe “dikke” bouwblokken.

– De relatie tussen de woningen en de openbare ruimte moet worden verbeterd. De straten zijn te anoniem en de buitenruimten overwegend naar de binnenzijde van de blokken gericht. Ons voorstel is dit om te keren.

– In ons plan van aanpak is een constructief-economisch onderzoek naar de mogelijkheden van herinterpretatie van de bestaande bebouwing een belangrijk onderdeel. Behoud van een deel van de bestaande oorspronkelijke gevels (of bebouwing) is een kans om een buurt-eigen vernieuwing toe te passen.

– Onderdeel van ons voorstel om een centraal wijkgebouw te maken niet alleen voor het Oude Westen maar ook gericht naar Middelland. Dit wijkgebouw is als transitiegebouw en ontmoetingsgebouw een belangrijke SPIL in de wijk en kan door de strategische ligging tussen ‘s-Gravendijkwal en Bajonetstraat een poortgebouw zijn naar beide wijken.

Collaboration

ABT

Credits

Address
Bajonetstraat, Rotterdam

Client
Woonstad Rotterdam

Team
Patrick Fransen, Renske van Dam, Jos Halfweeg

Date
Category
Urban design
Tags
urban study