NOAHH | NOAHH Frijhof Housing, Nijmegen
The transformation of an unattractive and more or less closed area into a green and open (high dense) housing area was our goal in Frij’hof Nijmegen. Within the planning area Frij'hof the building lines are missing. The plan consists out of urban villas, located directly in a green courtyard, without roads.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Frijhof, Nijmegen
1161
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1161,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Frijhof: Housing, Nijmegen (NL)

About This Project

The transformation of an unattractive and more or less closed area into a green and open (high dense) housing area was our goal in Frij’hof Nijmegen. Within the planning area Frij’hof the building lines are missing. The plan consists out of urban villas, located directly in a green courtyard, without roads.

Nevertheless, all addresses and front doors are directed to this green courtyard. The planning area is conceived as an offshoot of the Goffertpark, however it beholds its own identity. The green of the inner ‘city garden’ (designed by Buro Lubbers) has been fully planted with magnolia trees. On the ground floor, all apartments and houses have verandas and terraces directly onto the central green courtyard. There are no hedges or fences between the public and private.

The plan has 114 apartments and 38 dwellings, which consist of villas and duplex buildings (two- and three-family dwellings), in several varieties from around 110 to 165 m2. The design can be interpreted as a ‘kit’ for which we have the tools and building blocks, but suggested the residents determine the composition. Each block is unique, because of the personal choice of dwelling size and layout options. As a result of the free floor plan, the façades vary, but always are related to each other.

Frijhof was a won competition and developed by Kalliste Woningbouwontwikkeling and Giesbers Wijchen.

De transformatie van een onaantrekkelijk en min of meer gesloten gebied naar een open en groene woonbuurt was ons doel in Frij’hof Nijmegen. Binnen het plangebied Frij’hof zijn geen straten, de rooilijnen ontbreken. De bebouwing is ontworpen als stadvilla’s en meer-onder-één kapwoningen. De woningen zijn direct gelegen in het groen. Het plangebied zelf is opgevat als een uitloper van het Goffertpark maar met een eigen identiteit en is beplant met Magnoliabomen. Op de begane grond hebben de woningen veranda’s en terrassen aan de centrale ‘stadstuin’. Er zijn geen omheiningen aanwezig tussen publieke en private buitenruimten.

CREDITS

Address
Alphons Sieberspad, Ploegstraat, Nijmegen, the Netherlands

Total floor area
18.000 m2

Total dwellings
152 free standing houses and apartments

Client
Kalliste Woningbouwontwikkeling bv
Giesbers Groep bv

Team
Patrick Fransen, Jeroen Baijens, Martijn Huits, Reijer Pielkenrood, Tim Loeters, Erik de Jong

Photography

Katja Effting, Patrick Fransen

Date
Category
Housing
Tags
Built