Transformation Community Centre, Langenboom (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
22060
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-22060,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Transformation Community Centre, Langenboom (NL)

  • Church transformation to community centre, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture
  • Church transformation to community centre, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture
  • Church transformation to community centre, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture

About This Project

Due to depopulation and braindrain, the inhabitants of Langenboom decided to initiate a proposal in which both the community centre and the local sports park are transformed into future-proof, dynamic hotspots. Transforming the local Roman Catholic Church into a community centre – while retaining its original function – is part of this forward-thinking plan.The Parish of the Holy Family dates from 1926 and was designed by the architect Ed Cuypers. The church has cultural-historical value and has been preserved in perfect condition. The church is composed of a number of building volumes, namely the main volume in the form of the high nave with narrow low aisles, the priest choir, the oratory and the entrance volume with the prayer chapels and the choir. In this sequence of volumes, a new entrance building is added in form of a new town café. A number of spaces will be added adjoining the café. The largest activity space is formed by the installation of a glass facade that divides the church into two areas, namely the activity space and the space for large gatherings, such as performances and church services. The strong central axis is continued in the new architectural extension. The design focusses on the dialogue between the new extension and the existing monument. The architectural intervention can be dismantled, allowing the building to adapt to future developments and different usage.

Door toename van krimp, vergrijzing, ontgroening en de kennisvlucht in Langenboom hebben de inwoners van Langenboom een plan geïnitieerd waarbij zowel het dorpshart als het verenigd sportpark toekomstbestendig worden gemaakt. Het transformeren van de lokale Rooms-katholieke kerk naar een dorpshuis – met behoudt van de oorspronkelijke functie – is onderdeel van dit vooruitstrevende dorpsplan.De Parochie van de Heilige Familie stamt uit 1926 en is ontworpen door de architect Ed Cuypers. De kerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke ‘volkskerk’ in het Interbellum, en is in gave staat bewaard gebleven. De kerk is samengesteld uit een aantal volumes, namelijk het hoofdvolume in de vorm van het hoge schip met smalle lage zijbeuken, het priesterkoor, het oratorium en het entreevolume met de bidkapellen en het zangkoor. In deze sequentie van volumes wordt een nieuw entreegebouw toegevoegd in de vorm van een nieuw dorpscafé. Er worden naast het dorpscafé nog een aantal ruimtes toegevoegd. De grootste activiteitenruimte wordt gevormd door plaatsing van een glazen pui die de kerk in twee ruimtes onderverdeeld, namelijk de activiteitenruimte en de ruimte voor grote bijeenkomsten, zoals optredens en kerkdiensten. De sterke aanwezige centrale as wordt in de uitbreiding doorgezet en is overal voelbaar. Uitgangspunt is dat de toevoegingen, hoewel ze duidelijk van een andere orde zijn, de dialoog aangaan met het bestaande monument. Dat betekent ook dat de toevoegingen in een later stadium weer ongedaan kunnen worden gemaakt, zodat het gebouw zich kan aanpassen aan toekomstige ontwikkelingen en ander gebruik.

CREDITS
Address
Dominicanenstraat 29, Langenboom

Total floor area
915 m2

Client
Stichting Eigen Kweek
Collaboration
Van der Horst aannemers

Team

Pieter Benschop, Xabier Larrinaga Mugica, Blaz Solar

Impressions

NOAHH | Network Oriented Architecture

Date
Category
Culture & Leisure, Transformation