Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Sports Centre, Ermelo (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
21562
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21562,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Sports Centre, Ermelo (NL)

  • Sports centre Calluna, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture
  • Sports Centre Ermelo, competition finalist, designed by NOAHH

About This Project

The conceptual focus of our design lies in the ambition to design a sports complex that inspires and challenges all visitors to exercise. We designed a boulevard that works as a connector, extending throughout the sports complex and the entire terrain, encouraging exercise every step of the way. On both sides of the boulevard, various sports activities are facilitated, such as a Pétanque court, outdoor fitness, basketball and a multifunctional sports field. These activities greatly enhance the public realm, creating a social vibrant multifunctional space, whilst simultaneously stimulating all visitors – young and old – to connect and have fun together while playing sports.The avenue continues into the sports complex itself in the form of a transparent green winter garden. The grand story-high windows create an all-encompassing sport experience, as you are right in the middle of where all the action takes place. The spacious central meeting hall is transparent, and upon entering one can understand at a glance how the building works, and where you need to be. By virtue of the sizeable windows, the landscape serves as a beautiful panorama, and the long sightlines create a visual connection between the various activities taking place inside the complex. The building has a human scale, and is firmly anchored in the surrounding forest landscape. The sports and swimming facilities are constructed in wood, and are bathed in natural sunlight. We have carefully chosen a brick architecture that is inspired by the color palette of the natural environment. The playfulness of the light open glass surfaces and closed robust masonry surfaces compounds a monumental yet dynamic ensemble.Wij hebben het uitdagen tot beweging voor alle bezoekers als leidraad genomen in ons ontwerp voor dit sportcomplex. De basis hiervoor is de introductie van een ‘beweegboulevard’: een verbindingslaan die vanaf de toegang tot het bosrijke terrein door het gehele complex is doorgetrokken, en op verschillende manieren aanzet tot beweging. Aan weerszijden van de beweegboulevard zijn verschillende activiteiten gekoppeld , zoals een jeux des boules baan, outdoor fitness, basketbal en een multifunctioneel sportveld. De toevoeging van dit programma aan de openbare ruimte stimuleert ontmoeting en beweging voor jong en oud, ook buiten het sportcentrum en levert een sociale, multifunctionele ruimte op die door het gehele gebied voelbaar is.Binnen in het sportcomplex wordt de beweegboulevard voortgezet als transparante groene wintertuin. Door de grote verdiepingshoge raampartijen aan deze wintertuin sta je midden tussen de sportende en zwemmende mensen: je wordt onderdeel van de sportbeleving. De centrale ontmoetingsruimte is licht, open, en maximaal verbonden met het omringende Veluwse landschap. Bij binnenkomst kun je in één oogopslag zien waar je moet zijn. Door de grote raampartijen fungeert de bosrijke omgeving als decor en de lange interne zichtlijnen leggen visueel contact tussen de verschillende programmaonderdelen. Hierdoor krijgt het grote gebouw een vriendelijke en menselijke schaal en wordt het op een vanzelfsprekende manier verankerd in de locatie. De sport- en zwemzalen krijgen een houten constructie en baden in natuurlijk licht. Er is gekozen voor een bakstenen architectuur die kleurt bij de natuurtinten van de omgeving. Het spel van lichte open glazen vlakken en gesloten robuuste metselwerkvlakken maakt het ensemble monumentaal en dynamisch tegelijk.Competition FinalistCREDITS

Address

Herderslaan 51, Ermelo

Total floor area
7100 m2

Client
Gemeente Ermelo

Team

Pieter Benschop, Ilse Bakker, Barbara Busslinger, Irina Margarit, Xabier Larrinaga Mugica, Boris Cribio, Bianca Pinto, Giorgia Zicaro

Impressions

NOAHH | Network Oriented Architecture

Date
Category
Culture & Leisure