Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Transformation Stedelijk Gymnasium, Haarlem (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
21685
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21685,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Transformation Stedelijk Gymnasium, Haarlem (NL)

About This Project

The secondary school ‘Stedelijk Gymnasium Haarlem’ is a national monument located in the city centre of Haarlem. The historic value is present in all scale levels: the historic city structure, the pronounced quality of the school complex, and the different historical layers within the school buildings themselves. However, the monumentality and solid exterior appearance are not reflected in the current structure and interior layout of the school. NOAHH | Network Oriented Architecture and Braaksma & Roos Architecten believe that the most sustainable solution lies in designing a flexible building that responds to the changing wishes of the school. First and foremost, the viable solution for this school lies in perpetuating the original structure. This is achieved by creating a more legible structure in the oldest part of the school through smoothing out the various level differences and bringing back natural lighting into the building. Through strategic spatial and functional adjustments, we create more overview and improve accessibility. We design a new right wing for the school that will form a powerful self-contained volume. The volume will not only enclose the school’s own grounds, but will also offer the possibility to house, for example, the teacher’s lounge. We will preserve the monumental façade and provide the building behind the façade with an entirely new, modern, signature. By leaving space at the rear of the school complex we are able to implement a lush green courtyard, thus providing the school with a new sustainable heart.Competition FinalistHet Stedelijk Gymnasium in Haarlem is een rijksmonument met een reeds lange historie op deze unieke plek in de stad. De waarde van deze locatie raakt alle schaalniveaus: de historische stadsstructuur, de bijzondere eigenheid van het schoolcomplex met het groene Prinsenhof en de verschillende historische lagen binnen de gebouwen zelf. De monumentaliteit en stevige uitstraling aan de buitenzijde wordt in de huidige situatie echter niet weerspiegeld in de structuur en interieur van het Gymnasium.NOAHH | Network Oriented Architecture en Braaksma & Roos Architecten zijn van mening dat de duurzame oplossing ligt in het creëren van een school die steeds opnieuw kan worden aangepast aan veranderende wensen en eisen. Adaptiviteit en flexibiliteit zijn in onze ogen twee van de belangrijkste ingrediënten voor het vernieuwde Stedelijk Gymnasium. De duurzame oplossing voor deze school ligt allereerst verscholen ligt in het bestendigen van de oorspronkelijke structuur. Het versterken van de negentiende-eeuwse U-vorm van het oorspronkelijke schoolgebouw is daarbij de drager van het gehele complex. Door de structuur van dit oudste gebouwdeel sterker leesbaar te maken, de verschillende niveauverschillen glad te strijken en het licht in dit gebouwdeel terug te brengen creëren we een stevige basis met een klare lijn.Onze visie is gericht op het creëren van ruimte en helderheid binnen het monumentale schoolcomplex. Door middel van een integrale aanpak en strategische ruimtelijke functionele aanpassingen creëren we overzicht, én verbeteren we de toegankelijkheid. De door ons voorgestelde nieuwe rechtervleugel vervangt de vele kruipdoor-sluipdoor routes met diverse niveauverschillen aan deze zijde van het complex. Wij denken dat deze toevoeging een krachtig op zichzelf staand volume moet vormen. De vleugel omsluit niet alleen het eigen terrein van de school, maar biedt ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld de faciliteiten voor docenten in een geheel eigen nieuwe vleugel onder te brengen. Hierbij willen we de gevel met monumentwaarde behouden, en alles wat zich daarachter bevindt voorzien van een nieuwe signatuur. Door ruimte aan de achterzijde van het complex over te laten, zien wij bijvoorbeeld de kans om een groene binnentuin te realiseren voor de school. Zo wordt niet alleen het monumentale gebouw voorzien van een nieuw hart, maar ook van licht, groen, een duurzame flexibele toevoeging, een plek voor individueel onderwijs en zelfstandig studeren.

CREDITS

Address
Prinsenhof 3, Haarlem

Client
Stedelijk Gymnasium Haarlem

Collaboration
Braaksma & Roos Architectenbureau

Team

Patrick Fransen, Loes Thijssen, Boris Cribeo, Bianca Pinto

Impressions

NOAHH | Network Oriented Architecture

Date
Category
Education, Transformation