Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Christelijk Lyceum, Veenendaal (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
19532
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19532,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Christelijk Lyceum, Veenendaal (NL)

About This Project

Two existing structures of the current school will be transformed and connected to each through adding a new volume, which will become the new social heart of the Christelijk Lyceum in Veenendaal. The two rigid existing structures are the decor for the new building. The transparent volume between these two rigid existing structures will create a fluent transition from the interior to the exterior space, reinforcing the identity of the campus as well as amplifying the lush green landscape of the Kerkewijk neighbourhood. The classrooms, grouped in different clusters, are situated in a ring around the atrium, creating a space to connect and to meet one another. Each cluster has its own identity. Different types of learning spaces, formal and informal, are located all over the building. The stairs are multifunctional and can be used for performances, lectures, meeting space and lounge area. The school has high ambitions in terms of sustainability and circularity. Parts of the demolished building will be replaced by the new volume. Concrete of the demolished structure can be used as granulate for the new structure and an innovative installation concept will aim for an energy neutral building.

Het Christelijk Lyceum in Veenendaal bestaat uit een aantal gebouwen. Het hoofdgebouw en de gymzalen zijn aan renovatie toe. Het concept van hergebruik staat hierbij voor de school centraal. De nieuwbouw wordt gevormd door een drie-laags volume met een atrium als sociaal hart, geflankeerd door twee te renoveren bestaande gebouwen uit de jaren zestig. Het gebouw is zo opgezet dat het een duidelijk sociaal hart krijgt. Alle ruimten zijn gesitueerd rondom een atrium. In dit atrium is ruimte voor ontmoeting, ontstaat er overzicht en kun je een glimp opvangen van wat er in de bovengelegen leergebieden gebeurt. De trappen zijn als leerlandschappen multifunctioneel in gebruik; ze kunnen gebruikt worden voor voorstellingen, bijeenkomsten, ouderavonden, ze functioneren als leerplekken en tegelijkertijd kan de trap bij de aula getrokken worden als pauzeruimte. Ieder leergebied krijgt in het gebouw een duidelijke identiteit. Met de nieuwbouw en met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol groen en historische bomen versterken we de identiteit van de campus en de aansluiting op de buurt en de Kerkewijk.

Credits

Address
Kerkewijk, Veenendaal

Total floor area
7.000 m2

Client
Christelijk Lyceum Veenendaal

Collaboration
Ex-Interiors

Team
Patrick Fransen, Loes Thijssen, Geert Mol, Bawar Tanay, Xabier Larrinaga, Bilal Karaburun, Barbara Weber, Elisa Zampogna, Ilse Bakker, Stephanie Lama, Alena Ulasava, Paulina Kapczynska, Magdalena Nalepa, Alicja Malek, Caterina Debidda, Eleonora Gaudini, Blaz Solar

Illustrations

NOAHH

Date
Category
Education, Transformation