Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Christelijk Lyceum, Veenendaal (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
19532
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-19532,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Christelijk Lyceum, Veenendaal (NL)

About This Project

On the exact location where the Christian Lyceum Veenendaal opened its doors more than fifty years ago, a beautiful, futureproof and (almost) energy-neutral building will be opened this fall. Reuse, circularity and identity are central to its design.The two existing structures of the current school will be transformed and connected to each other by adding a new volume, which will become the new social heart of the school. The transparent volume between these two rigid existing structures will create a fluent transition from the interior to the exterior space, reinforcing the identity of the campus as well as amplifying the lush green landscape of the Kerkewijk neighbourhood.The school has high ambitions in terms of sustainability and circularity. Parts of the demolished building will be replaced by the new volume. Concrete of the demolished structure can be used as granulate for the new structure and an innovative installation concept will aim for an energy neutral building.By adding the central atrium in the new building, the two existing structures are relieved of traffic, and can be arranged in a much more efficient and flexible manner, thus creating room for learning landscapes. The classrooms, grouped in different clusters, are situated in a ring around the atrium, creating a space for the students to meet one another. Each cluster has its own identity. Different types of learning spaces, formal and informal, are located all over the building. The stairs are multifunctional and can be used for performances, lectures, meeting space and lounge area.

Op de locatie waar ruim vijftig jaar geleden het Christelijk Lyceum Veenendaal haar deuren opende, wordt dit najaar een prachtig, toekomstgericht én (bijna) energieneutraal pand in gebruik genomen. Mét respect voor het verleden. Hergebruik, circulariteit en identiteit staan centraal in het ontwerp.De campus van het Christelijk Lyceum Veenendaal bestaat uit vijf gebouwen. De twee oudste gebouwen, waren technisch en functioneel verouderd en qua indeling, energieverbruik en klimaat aan vervanging toe. Er is gekozen voor een deel van het bestaande gebouw uit 1968 te hergebruiken en op te nemen in een nieuw duurzaam gebouw. De nieuwbouw wordt gevormd door een drie-laags volume met een atrium als sociaal hart, en wordt geflankeerd door de twee gerenoveerde bestaande gebouwen: het voormalige theorie- en praktijkhuis. Het oude karakter van de school blijft voelbaar in het nieuwe drielaagse gebouw. Met de zorgvuldige positionering ten opzichte van waardevol groen en historische bomen wordt de identiteit van de campus en de aansluiting op de buurt en de Kerkewijk versterkt.Bij de sloop was herinzet van duurzame materialen een belangrijk uitgangspunt. Dit werd gerealiseerd door hergebruik van: de bestaande betonconstructie in het gebouw, puingranulaat voor de ondergrond van het terrein, airco’s en paneelwanden, maar bijvoorbeeld ook de kunstwerken die op de kopgevels van de gebouwen hingen. Ook komen allerlei bestaande gebouwdelen duidelijk terug in de nieuwbouw; de vroegere iconische gevel vormt nu het ‘decor’ voor de nieuwbouw.Door toevoeging van het centrale atrium in de nieuwbouw worden de twee bestaande flanken ontdaan van verkeersruimte en vervolgens veel efficiënter en flexibeler ingedeeld, waardoor er ruimte ontstaat voor leerlandschappen. Op deze inspirerende plek kunnen leerlingen op verschillende manieren leren en werken. De trappen zijn als leerlandschappen multifunctioneel inzetbaar; ze kunnen gebruikt worden voor voorstellingen, bijeenkomsten, ouderavonden, ze functioneren als leerplekken en tegelijkertijd kan de trap bij de aula getrokken worden als pauzeruimte. De praktijkruimten van Kunst & Cultuur en Science krijgen een duidelijk gezicht aan dit centrale atrium en geven de leergebieden een duidelijke eigen identiteit.

Publications
De Gelderlander | Vernieuwbouw van CLV nadert zijn voltooiing | 13.09.2020
Architectenweb | Circulaire nieuwbouw lyceum | 25.03.2020
De Rijnpost | Rechttrekken | Column Willem de Vos | 03.03.2020

Credits

Address
Kerkewijk, Veenendaal

Total floor area
6.645 m2

Client
Christelijk Lyceum Veenendaal

Collaboration
HEVO, EX Interiors, ZRi, Pieters Bouwtechniek, INNAX and Burgland Bouw

Team
Patrick Fransen, Loes Thijssen, Geert Mol, Bawar Tanay, Xabier Larrinaga, Bilal Karaburun, Barbara Busslinger, Elisa Zampogna, Ilse Bakker, Stephanie Lama, Alena Ulasava, Paulina Kapczynska, Magdalena Nalepa, Alicja Malek, Caterina Debidda, Eleonora Gaudini, Blaz Solar

Impressions

NOAHH

Date
Category
Education, Transformation