MFC BS Rockanje (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
18849
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18849,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

MFC BS Rockanje (NL)

About This Project

In the rolling dune landscapes of Westvoorne, MFC BS Rockanje is designed as the social heart for the community. The building will accommodate primary school De Zeewinde, daycare Het Pierepotje, an after-school care facility, the library, the music school and various sports and cultural associations. The multifunctional building is robust and the facade is composed of sand-coloured brick, a poetic reference to the colour of the surrounding dunes. The central meeting place seamlessly connects all the different facilities, users and visitors. Large windows provide a view to the different domains within in the building. The roof is draped like a sheet over the different areas in order to create a clear and strong form, and it literally brings all users together under one roof. The centre of the building is bathed in natural light through large lanes of light in the roof. The outdoor space – designed by landscape architect Hosper – meticulously blends into the sloping landscape. In the near future, when the school needs less space, a Centre for Youth and Family can be housed in the building.

In een glooiend duinlandschap van Westvoorne is MFC BS Rockanje ontworpen als een sociaal hart voor de gemeenschap van Rockanje. Het gebouw zal huisvesting bieden aan basisschool De Zeewinde, een BSO van stichting Humanitas, peuterspeelzaal het Pierepotje, de bibliotheek, de muziekschool en diverse sport- en cultuurverenigingen. De MFC is ontworpen in nauwe samenspraak met de verschillende gebruikers. Het alzijdige, multifunctionele gebouw is robuust van buiten in een gemêleerde zandkleurige baksteen, refererend aan de kleur van het omringende duinlandschap. Het centrale ontmoetingsplein bindt alle participanten samen. Grote vensters als etalages geven zicht op de verschillende domeinen. Het dak is als een laken over het programma gedrapeerd om een duidelijke en sterke vorm te creëren en de gebruikers letterlijk onder een dak samen te brengen. Door grote lichtstraten in het dak baadt het hart van het gebouw in natuurlijk licht. De buitenruimte – zorgvuldig ontworpen door landschapsarchitect Hosper – sluit naadloos aan op de omgeving. In de nabije toekomst, wanneer de school minder ruimte nodig heeft, wordt een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in het gebouw gehuisvest.

CREDITS

Address

Hoogvlietlaan / Willem de Waalstraat, Rockanje

Total floor area

3575 m2

Client
Gemeente Westvoorne

Collaboration

BBC Bouwmanagement, Capelse Streekbouw, ZRI, Klictet, Hosper, Constructiebureau Bogaards

Team

Pieter Benschop, Barbara Weber, Suzanne Glas, Dobrochna Lata, Bawar Tanay

Illustrations

NOAHH

Date
Category
Education
Tags
design phase