Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Swimming Pool Den Ekkerman, Veldhoven (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
21206
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21206,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Swimming Pool Den Ekkerman, Veldhoven (NL)

About This Project

The new swimming pool is strategically placed in order to act as a connector to the surrounding park. The green botanical entrance and catering areas are an attractive visual continuation of the green environment. The swimming pool consists of a collection of pavilions optically separating the pools from the existing sports hall. Through the playful meandering window openings, one can enjoy a beautiful panoramic view of the park. All pools have their own identity, reinforced by the difference in scale and color palette.

Door de strategische keuze om het nieuwe zwembad Den Ekkerman ten zuiden van de sporthal te plaatsen komt het gehele complex aan het Bur­germeester Elsenpark te liggen. Door de transparante verbinding met het park geeft het zwembad een kwalitatieve impuls aan de groene leefomgeving. Het park loopt van buiten naar binnen door in het gebouw; de centrale botanische entreeruimte en de horecaruimte zijn hiermee een visuele voortzetting van het park. Hierdoor wordt de entreeruimte het centrale punt waar duur­zaamheid in de vorm van groen, ecologie en klimaatadaptatie samenkomt; een sfeervolle ruimte met verblijfskwaliteit in een natuurlijke omgeving aan het park. De entree is open en transparant waardoor het voor alle gebruikers meteen duidelijk is waar je moet zijn, en werkt tevens als verbindend element tussen de sporthal en het zwembadencomplex. Hiermee wordt de bestaande sporthal op natuurlijke wijze met het zwembadcomplex verbonden, en wordt de maat en schaal ervan doorgezet in het gehele complex waardoor er een grote mate van integraliteit ontstaat.

Het zwembadcomplex is een verzameling paviljoens waar lange zichtlijnen tussen liggen. Hierdoor komt het zwembadcomplex optisch los te liggen van de sporthal. Door de speelse meanderende raamopeningen is er over de gehele gevel een prachtig panoramisch beeld op het omliggende park mogelijk. En omdat alle baden specifieke eigenschappen en functies hebben, heeft ieder bad – het Therapiebassin, het Doelgroepenbad en het Wedstrijdbad – haar eigen identiteit. Dit wordt versterkt doordat de verschillende baden allen een eigen maat, schaal en hoogte hebben. Het gebouw heeft een GPR score van 8,4.

COLLABORATION

Contractor | Van der Horst
Installations | Van Dorp
Advisors | EWZ, DGMR
Structural Engineer | Pieters Bouwtechniek

PUBLICATIONS
De Architect | NOAHH | Network Oriented Architecture ontwerpt Zwembad Den Ekkerman in Veldhoven | 10.10.2019
Architectenweb | NOAHH ontwerpt new zwemcomplex in Veldhoven | 11.10.2019
Gemeente Veldhoven | Hip en functioneel zwembad voor Veldhoven | 10.10.2019
CREDITS

Address

Wal 152, Veldhoven

Client
Municipality of Veldhoven

Total floor area

3758 m2

Team

Pieter Benschop, Blaz Solar, Paulina Kapczynska, Unai Oraa Gallastegui, Stefano Hu

Impressions

NOAHH | Network Oriented Architecture

Category
Commerce & Industry