NOAHH | NOAHH Fire Station Sittard
The new fire station Sittard-Geleen will be built on an important location in the city: across the stadium as if it were an advanced building in the new urban plan of the sports area and ‘Fortuna business area’. It is a building clearly visible from all sides, a building with no rear. We have conceived the building as a pavilion in the green context.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Brandweer, Brandweerkazerne, Sittard, Fire Station
1099
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1099,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Fire Station, Sittard (NL)

About This Project

The new fire station Sittard-Geleen will be built on an important location in the city: across the stadium as if it were an advanced building in the new urban plan of the sports area and ‘Fortuna business area’. It is a building clearly visible from all sides, a building with no rear. We have conceived the building as a pavilion in the green context.

The efficiency of the turnout is the most important aspect in designing a fire station. The basic design of the building consists of a clear functional organization. The building counts four functionally distinct parts, each one with its own compartment within the building. Inside the building is a good overview and contact between the different parts by a central atrium and because of the use of many glass walls. The office is part of a free format around islands of consulting rooms and quiet working areas.

De nieuwe brandweerkazerne van Sittard staat op een prominente plek in de stad: schuin tegenover het stadion, als ware het een vooruitgeschoven gebouw in het nieuwe stedenbouwkundig plan van de sportzone en Fortuna bedrijvenstad. Het is een gebouw dat goed zichtbaar is van alle kanten, een gebouw zonder achterkant. We hebben het gebouw opgevat als een paviljoen in de groene context van de toekomstige sportcampus. De gevel is karakteristiek door de gladde aluminiumhuid afgewisseld met zones met puien en geribbelde beplating. De afgeronde hoeken en opeenstapeling van verdiepingen met wisselende maat geven het gebouw een kloeke uitstraling. Alle ruimten liggen rondom een centrale vide en een inpandige patio. Dit maakt een flexibele indeling gemakkelijk mogelijk.

CREDITS

Address
Zurichstraat / Lissabonlaan, Sittard

Total floor area
2.956 m2

Client
Fire Brigade Sittard-Geleen

Team
Patrick Fransen, Paul van Dijk, Francine van Loon,

Ivo Brandes, Reijer Pielkenrood, Harm Freymuth, Hein van der Lingen

Interior design
Francine van Loon

Photographer
Ducio Malagamba, Patrick Fransen

Date
Category
Commerce & Industry, Workplace & Interior
Tags
Built