NOAHH | NOAHH Villa, Bergen
This villa is located in a leafy suburb of Bergen. It comprises three layers and is organized as a continuous space around a number of supporting cores, with stairways, storage spaces and toilets. The circulation spaces between the cores offer an overview and views in all directions. The hallway, the varyingly positioned stairways and landing act like catalysts between the rooms.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Villa, Bergen
1295
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1295,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Villa, Bergen (NL)

About This Project

This villa is located in a leafy suburb of Bergen. It comprises three layers and is organized as a continuous space around a number of supporting cores, with stairways, storage spaces and toilets. The circulation spaces between the cores offer an overview and views in all directions. The hallway, the varyingly positioned stairways and landing act like catalysts between the rooms. Positioned in the corners, the rooms are in direct connection with each other and open on to the central hallway, from which they can be separated by sliding doors. Every space has a visual relationship with two or three other spaces on the same floor or an upper or lower floor.

Thanks to the villa’s transparency, the wooded exterior space is drawn into the house with greater intensity. The way this view is directed, the open corners and one huge cupboard per space like a sort of inside pocket in the outer skin allow for flexible and, in the future, interchangeable use. The outer skin may be seen as an anti-construction, referring to the precepts of Van Doesburg and Van Eesteren. The exterior space permeates the heart of the house, and the inner space extends into the exterior space defined within the building lines.

Deze villa is gelegen in een lommerrijke omgeving in Bergen. De woning bestaat uit drie lagen en is georganiseerd als een doorgaande ruimte rondom een aantal dragende kernen, met trappen, bergingen en toiletten. De vertrekken zijn steeds in de hoeken gepositioneerd. Elke ruimte staat in zichtrelatie met twee of drie andere ruimten op dezelfde verdieping of een etage hoger of lager. Door het transparante karakter van de villa wordt de bosrijke buitenruimte intensiever bij het wonen betrokken. Het regisseren van dit uitzicht, toekenning van open hoeken en toewijzing van een vaste kast per ruimte als een soort binnenzakken in de gevelschil, geeft een vrije en in de toekomst uitwisselbare invulling.

CREDITS

Address
Buerweg 25, Bergen, the Netherlands

Total floor area
360 m2

Client
Family Postmus

Team
Patrick Fransen, Jeroen Baijens, Jos Halfweeg

Photography
Nobert van Onna

Date
Category
Housing
Tags
Built