School campus CSG Reggesteyn, Nijverdal (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
21995
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21995,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

School campus CSG Reggesteyn, Nijverdal (NL)

  • CSR Reggesteyn school campus, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture
  • CSR Reggesteyn school campus, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture
  • CSR Reggesteyn school campus, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture
  • CSR Reggesteyn school campus, designed by NOAHH | Network Oriented Architecture

About This Project

When designing the secondary school CSG Reggesteyn, we wanted to create a futureproof school campus in harmony with the beautiful surrounding heathland landscape in the Twente region. We wanted to design an inspiring school with a clear focus on outdoor sports and practical learning – a space where students can tend the vegetable garden together with local residents and learn about biodiversity.CSG Reggesteyn is a socially-conscious school that lives and breathes the local concept of ‘noaberschap’ – students, teachers, and local residents take care of one another. With this in mind, we designed a school campus on a human scale that exudes a safe and inviting atmosphere while embracing an open and accessible spatial architecture where everyone feels welcome.We made a conscious, sustainable choice not to demolish the existing school building, but to transform and renovate the school building on Noetselerbergweg instead and to merge this into one nature-inclusive and energy-neutral school campus. We will re-purpose disused building materials to create new cocoon-shaped, multifunctional learning pavilions that will be scattered across the entire green campus. These pavilions will host their own educational programmes and can also be used for after-school workshops and activities for local residents too. This new circular typology provides the perfect opportunity to continue to build and transform the flexible school campus so that it is ready for future developments and different uses, making it futureproof for new needs as these emerge.Onze ambitie voor CSG Reggesteyn is om een toekomstgerichte schoolcampus te ontwerpen vanuit het oogpunt van de natuurrijke omgeving. Een inspirerende school met veel praktijklokalen, een belangrijke rol voor natuur en buitensport, waar je samen met de buurt de collectieve moestuin verzorgt, en waar het onderwijs integraal verbonden is met het omringende Sallandse heidelandschap. De beide vestigingen van CSG Reggesteyn zullen samengaan in een uitnodigende, natuurinclusieve en energie-neutrale schoolcampus aan de Noetselerbergweg.CSG Reggesteyn is een maatschappelijk betrokken school waar het motief van Twentse ‘noaberschap’ – nabuurschap – een belangrijke rol speelt: leerlingen, docenten en buurtbewoners zijn er voor elkaar als het nodig is. Daarom hebben wij gekozen om een campus te ontwerpen waar enerzijds een menselijke maat en een geborgen, veilige sfeer heerst, en anderzijds een open – voor de buurt toegankelijke – ruimtelijke architectuur. In deze schoolcampus krijgen meerdere cocon-vormige leerpaviljoenen, verspreid over het hele perceel, een plek middenin de weelderige groene omgeving. De leerpaviljoenen beschikken over een eigen programma en zijn praktijk- en theoriegerichte, multifunctionele plekken voor cursorisch, interdisciplinair en contextrijk onderwijs, en kunnen tevens ingezet worden voor naschoolse (buurt)activiteiten.Wij hebben een bewuste keuze gemaakt voor de duurzame transformatie van het bestaande schoolgebouw, waarin robuuste materialen worden ingepast in het casco en waar vrijkomende materialen uit de oudbouw worden hergebruikt in een aantal nieuwe circulaire leerpaviljoens. Deze nieuwe circulaire typologie geeft de mogelijkheid om verder te bouwen aan de campus en paviljoenen te transformeren bij veranderend gebruik in de toekomst. PUBLICATIONS
Tubantia | Niet een gebouw, maar een campus: zo ziet Reggesteyn in Nijverdal er in 2023 uit | 23.01.2021
Archello | Nature-inclusive school campus CSG Reggesteyn | 02.12.2020
De Architect | NOAHH en Braaksma & Roos geselecteerd voor natuurinclusieve campus | 17.12.2020
Stedenbouw & Architectuur | Herbestemming campus CSG Reggesteyn wordt duurzaam en natuurinclusies | 26.11.2020
Architectenweb | Team NOAHH en Braaksma & Roos ontwerpt campus CSG Reggesteyn | 24.11.2020
ArchitectuurNL | Winnend ontwerp campus CSG Reggesteyn van NOAHH en Braaksma & Roos | 24.11.2020
CREDITS
Address
Noetselerbergweg 20

Total floor area
10.000 m2

Client
CSG Reggesteyn
Collaboration
Braaksma & Roos Architectenbureau | Architecture

Team

Loes Thijssen, Patrick Fransen, Aiva Dorbe, Alma Holm, Anna Odulinska, Maurizio Zichi, Hanna Blomquist

Impressions

NOAHH | Network Oriented Architecture

Date
Category
Education, Transformation