Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Music Centre TivoliVredenburg, Utrecht (NL) - NOAHH
The Music Centre project is a collaborative venture of Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli and 'Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek Utrecht' (SJU). These organizations have become one company. The diversity of music styles and expression will remain. The design concepts starting point is a diversity of concert halls under one roof, whereby each hall or biotope has its own character.
NOAHH, Network Oriented Architecture, Patrick Fransen, Music Centre, Muziekpaleis, Muziekcentrum, concertzalen, Tivoli, Vredenburg, Utrecht
708
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-708,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Music Centre TivoliVredenburg, Utrecht (NL)

About This Project

TivoliVredenburg is an Escher-esque ten-storey puzzle of interlocking auditoriums, stairs, escalators, smoking boxes, light projections and modular furniture, and the ideal cultural venue –

Chal Ravens (The Wire, Pitchfork)

Never before has a music venue been created where music lovers of all kinds can meet each other from early in the morning until late at night. The Music Centre project in Utrecht (The Netherlands) is a collaborative venture of Muziekcentrum Vredenburg, Tivoli and ‘Stichting Jazz en Geïmproviseerde Muziek Utrecht’ (SJU). These organisations merged into one company while keeping their own musical diversity, styles and expression. The core of the design concept was to combine five music halls with their own identity under one common roof. This ensemble of music halls connects to the existing Music Centre building, built in 1972. TivoliVredenburg connects various musical styles into one ensemble. The project of TivoliVredenburg shows the transformation of the former inward-facing existing music centre Vredenburg (designed by Herman Hertzberger) into an expressive ensemble of different halls. Each identity finds its own space and unique expression. The four new halls are positioned above as well as alongside the existing symphony hall. In the design stage, the different halls were developed by co-architectural firms, which helped to reinforce their diversity – enabling different atmospheres to match different kinds of musical styles. Each of these architectural firms made their own design in a three-dimensional conceptual masterplan. JCAU designed the pop and rock hall. Architectuurcentrale Thijs Asselbergs designed the jazz hall. NL-architects designed the cross-over hall. Patrick Fransen and Herman Hertzberger from Architectuurstudio HH (now NOAHH and AHH) designed the chamber music hall, as well as the renovation of the existing main hall, the remaining spaces, and were responsible for the complex as a whole. In 2015, TivoliVredenburg was awarded the Rietveld Prize.

Het Muziekpaleis TivoliVredenburg is hét nieuwe culturele gebouw voor de stad Utrecht en door zijn omvang ook voor Nederland. Van het oorspronkelijke muziekcentrum is de grote zaal, vermaard om zijn vormgeving en akoestiek, behouden en gerenoveerd. Het is een nieuw type gebouw, als het ware opgezet als een kleine driedimensionale muziekstad met grote architectonische diversiteit door de samenwerking met co-architecten (JCAU, aTA, NL Architects). Het gebouw omvat een symfoniezaal, popzaal, jazz-zaal, cross-over zaal en kamermuziekzaal. Door de 45 meter hoge glazen gevels zijn de zalen goed herkenbaar. Door de huif van composietmateriaal krijgt het gebouw een heel herkenbare identiteit. Winnaar van de Rietveldprijs 2015.

Collaboration

Patrick Fransen (now NOAHH, before partner in AHH) with Herman Hertzberger (Architectuurstudio HH) Pieter Bannenberg (NL Architects), Thijs Asselbergs (Architectuurcentrale Thijs Asselbergs), Jo Coenen (JCAU)

Publications

Archiposition | TivoliVredenburg 音乐厅:多样性和开放性 | 24.10.2019

TivoliVredenburg | 5 jaar TivoliVredenburg, 40 jaar Grote Zaal! | 27.01.2019

DE NUK | TivoliVredenburg – een modern Utrechts mirakel | 27.01.2019

RTV Utrecht | TivoliVredenburg blikt terug EN kijkt naar de toekomst: ‘Het gaat heel goed’ | 23.01.2019

NRC Handelsblad | Vijf jaar TivoliVredenburg: Vertrekhal met superieure akoestiek | 24.01.2019

NPO Radio 1 | Muziekgebouw van de samensmelting: TivoliVredenburg | 24.01.2019
Architectenweb | Dubbel Jubileum met lezing Herman Hertzberger | 19.12.2018

Architectuur NL | Ontwerpvisie NOAHH | Network Oriented Architecture | 27.11.2018
AD | TivoliVredenburg beste poppodium van Nederland | 14.01.2017
Designboom | NL architects’ floating Pandora hall completed in Utrecht music center | 22.11.2014

Credits

Address
Vredenburgkade 11, Utrecht, the Netherlands

Total floor area
31.000 m2 (including 9.500 m2 renovation)

Client
Municipality of Utrecht, POS

Team

Geert Mol, Jeroen Baijens, Joeri Apontoweil, Tom Bergevoet, Maartje Nuy, Ilse Bakker, Freke Schalken, Cor Kruter, Francine van loon, Jan van den Berg, Henk de Weijer, Paul van Dijk, Sander Monteiro, Stephanie Lama, Wing Ung, Marijke Teijsse, Roos Eichhorn, Carloes Pollemans, Lars Zwirs, Arianne du Clou, Tim Cannock, Jonas van de Walle, Nicholas Grosmond, Sander Troost, Joep Windhausen.

Photographers
Ossip van Duivenbode, Luuk Kramer, Herman van Doorn, NOAHH, TivoliVredenburg, Nathan Reinds, Jelmer de Haas

Date
Category
Culture & Leisure, Transformation
Tags
Built