Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Theater aan de Parade, 's-Hertogenbosch (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
20510
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-20510,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Theater aan de Parade, ‘s-Hertogenbosch (NL)

About This Project

Op donderdag 12 september presenteerde de Gemeente ’s-Hertogenbosch samen met het Theater aan de Parade en Architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture haar ontwerp van het nieuwe theater aan de pers. Afgelopen maart heeft het college van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch de opdracht voor het ontwerp van het theater definitief aan NOAHH gegund, en momenteel is de fase Voorontwerp afgerond.

Theater van de toekomst
Het nieuwe Theater aan de Parade is een theater van de toekomst, een extravert gebouw dat niet eindigt bij de gevel maar zich voortzet en de dialoog aangaat met de openbare ruimte en meebeweegt met de gebruikers. Gijsje van Honk, theaterdirecteur ad interim: “Het gebouw is veel breder programmeerbaar, van de kelder tot het dak. Overal kunnen bezoekers komen en beleven”. Meerdere functies en een verscheidenheid aan activiteiten in de plint openen het gebouw middels glazen puien en creëren een natuurlijke overgang van de openbare ruimte binnen en buiten het gebouw. Een uitnodigend theatercafé en de botanische foyer verbinden het interieur op transparante wijze met de Parade en geven zicht op het Bossche Broek. Ook staan de zalen en de foyers binnenin het gebouw, evenals de front of house en de back of house, in verbinding met elkaar en zorgt dit voor zichtbare interactie, daglicht, uitzicht op de omgeving en een completere theaterbeleving. Tevens is het gebouw op straatniveau over de hele breedte open, toegankelijk voor iedereen.

Alles is theater
Het door NOAHH ontworpen Theater aan de Parade is daarom meer dan alleen een theater, het is een multifunctionele, onweerstaanbare culturele hub. Het is dé plek waar je, naast je woning en werk, naar toe gaat voor een zeldzame allesomvattende theater ervaring: alles is theater. Naast de formele zalen – de Theaterzaal en de Paradezaal – zijn er meerdere informele ruimtes in het gebouw die fungeren als podia. Deze multifunctionele opzet biedt een scala aan mogelijkheden voor een innovatieve artistieke programmering en geeft verschillende kunstvormen de mogelijkheid om een podium te vinden: een verrijking voor de bezoekers van het theater en voor de stad ‘s-Hertogenbosch.Rijk gedetailleerd ruimtelijk ensemble
De kern van het ontwerpconcept is om moderne, unieke én herkenbare zalen die elk een eigen sfeer en programmering hebben, samen te voegen onder een gemeenschappelijk dak. Opvallend in het ontwerp voor de nieuwe Theaterzaal, uitgevoerd in elegant en textuurrijk wit, is het hergebruik van de constructie van de oorspronkelijke zaal, en als zodanig een nieuwe warme bekleding krijgt waardoor de historische zaal de zo gewaardeerde intimiteit behoudt en een gevoel van grandeur uitstraalt. De moderne, flexibele Paradezaal, uitgevoerd in stralend goud, is geschikt voor o.a. muziekoptredens, theater, dans, opera, festivals en congressen. Ook is het functionele auditorium, uitgevoerd in monochroom bamboe, ontworpen als kleine ruimte met veel potentieel in exploitatie, denk bijvoorbeeld aan een dansstudio of feestzaal. Deze ruimte sluit aan op een grote centrale vide midden in het gebouw. Hieraan liggen ook het entreeplein, de artiestenfoyer, het theatercafé, de botanische foyer en de dak foyer. Het openwerken van het hart van het gebouw is een belangrijke troef; dit zorgt niet alleen voor licht en lucht diep in het gebouw, maar tevens voor leesbaarheid én betrekt het souterrain bij de rest van het gebouw. De Theaterzaal en de toneeltoren gaan ook samen één volume vormen hetgeen de theaterbeleving enorm vergroot. Door deze opzet kan een omkering van backstage en frontstage worden gemaakt waardoor de toeleveringsruimte van de expeditie ook getransformeerd kan worden in een podium. Tevens worden op deze wijze verbindingen gelegd tussen de foyers en de toneeltoren.Ode aan ‘s-Hertogenbosch
De levendige en elegante gevel, die een rijke variatie aan metselwerkstructuren en transparante foyers bevat, omhult de zalen als een voile, en geeft het theater een passende identiteit aan de Parade. Voor het ontwerp van de gevel liet NOAHH zich inspireren door de eeuwenoude patronen in de karakteristieke Bossche metselwerken waaronder De Moriaan, het oudste bakstenen huis van Nederland, dat zich op steenworp afstand van het theater bevindt. Deze vlakindelingen in de gevel, zogenaamde ‘tesselaties’, verlopen van donker naar licht en van dicht naar open, en bevatten andere materialen zoals glas, groen en elementen van de zaalbekledingen. Een fraaie ruimtelijke vertaling van het ontwerpconcept: het nieuwe Theater aan de Parade als onweerstaanbaar bruisende culturele hotspot, toekomstgericht en dag in dag uit open voor iedereen.

Duurzaam en Circulair
Met het VO presenteren we een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Het ontwerp wordt ontwikkeld met veel aandacht voor circulariteit. Hergebruik van onderdelen van het gebouw is een belangrijk uitgangspunt. In het oog springen daarbij het hergebruik van de kelder en (grote delen van de) draagconstructie van de grote zaal. Ook andere ingrepen worden overwogen, zoals het hergebruik van beton-/metselwerk (als granulaat), hergebruik van staal (constructiedelen, recent aangeschafte theater technische elementen) en het hergebruik van stoelen (her-stofferen van frames) uit de grote zaal. Ook is er aandacht voor de toepassing van natuurlijke materialen, zoals hout en groen. Het groen van de Parade wordt bijvoorbeeld als groenwand in de foyer doorgezet. De levende groenwand bevordert een duurzamer binnenklimaat, zo zorgt de wand voor een natuurlijke reiniging van de lucht en een verbetering van de ruimteakoestiek.

Hier kunt u het volledige persbericht van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch lezen.

NOAHH has designed the new Theater aan de Parade as a social activator – an extrovert, multifunctional building, cutting-edge in its approach to implementing social space and spatial synergy. The new theatre will be a place where theatre lovers and culture enthusiasts will be able to experience a wide variety of performances, musical genres and cultural events. But most importantly, it will be a place where people will be able to form a connection with one another even when they are not attending a performance. It will become an irresistible cultural hub.

The design concept of the building is to bring together unique halls – the intimate Theatre Hall, the flexible Parade Hall – each with its own identity and programming, under one roof. This expressive ensemble of halls connects to a large central space in the building. The foyers, the theatre café, the botanical foyer and the roof terrace are all connected to this central space. This was an important aspect of the design. Not only does this space provide light and air in the heart of the building, it also stimulates interaction between all areas of the theatre and its visitors, as well as connecting the souterrain to the rest of the building. The façade contains a rich tapestry of masonry structures and it encloses the halls like a transparent voile. For the design of the façade, NOAHH was inspired by the medieval patterns found in brickworks of De Moriaan. Built in 1220, this is the oldest brick house of the Netherlands, and is located only a stone’s throw away from the theatre.

Read the press release of the Muncipality of ‘s-Hertogenbosch here.

PUBLICATIONS

Brabants Dagblad | Theater moet hele dag open | 13.09.2019
Brabants Dagblad | Theater met zicht op de hemel | 12.09.2019
DTV | Nieuw Theater aan de Parade: uitschuifbaar podium en meer licht | 12.09.2019
Architectenweb | NOAHH ontwerpt nieuw Theater aan de Parade | 15.03.2019
De Architect | NOAHH ontwerpt Theater aan de Parade in Den Bosch | 18.03.2019
ArchitectuurNL | NOAHH ontwerpt Theater aan de Parade | 18.03.2019
Brabants Dagblad | NOAHH architect nieuw Theater aan de Parade in Den Bosch | 15.03.2019
DTV Den Bosch | Amsterdamse architect ontwerpt theater, zo ziet het eruit | 15.03.2019 
AD | NOAHH architect nieuw Theater aan de Parade in Den Bosch | 15.03.2019
Theater aan de Parade | NOAHH ontwerpt nieuw Theater aan de Parade | 15.03.2019

COLLABORATION

Installations | Deerns Nederland, Rijswijk
Technical Theatre Design | PBTA, Uden
Acoustic Consultant | Peutz, Zoetermeer
Structural Engineer | Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Sustainability Consultant | DGMR, Arnhem
Cost Advice | Vitruvius, ‘s-Hertogenbosch
Project Management | Stevens van Dijck, Zoetermeer

CREDITS

Address

Parade, ‘s Hertogenbosch

Total floor area
10.512 m2

Client
Municipality of ‘s Hertogenbosch

Team

Patrick Fransen, Stephanie Lama, Loes Thijssen, Pieter Benschop, Paulina Kapczynska, Blaz Solar, Aafke de Bode, Ilse Bakker, Elisa Zampogna, Magdalena Nalepa, Stefano Hu, Daan van Westen, Agnieszka Paul, Alma Holm, Unai Oraa Gallastegui, Barbara van Santen, Barbara Weber, Alena Ulasava.

Illustrations

NOAHH

Category
Culture & Leisure