Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Culture Cluster, Hoogeveen (NL) - NOAHH
NOAHH = Network Oriented Architecture Patrick Fransen founded NOAHH in 2014.
NOAHH, Patrick Fransen, Network Oriented Architecture, Architectuur, Architecture, Amsterdam, AHH, school, theater, music centre, Herman Hertzberger, Hertzberger, Tivoli, Vredenburg, OCC, Onderwijs, Onderwijs en Cultuurcluster, Cultuur, Muziekpaleis, noahh.nl, TivoliVredenburg, education. New Education, network, netwerk, social interaction, knowledge, context, innovation, new identities, knowledge, rietveld prijs, mies van der rohe award, lieven de key penning,
21452
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-21452,cookies-not-set,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

Culture Cluster, Hoogeveen (NL)

About This Project

Op de locatie van Theater De Tamboer aan de Hoofdstraat wordt toegewerkt naar één complex voor alle culturele activiteiten in de stad, waarbij een deel van De Tamboer blijft staan en een groot deel nieuw wordt gebouwd voor nieuwe functies, zoals een popmuziekcentrum, een bibliotheek, amateurkunstonderwijs, een publiekshal en repetitieruimtes. NOAHH en Civic zien het nieuwe cultureel complex als een cultuurwerkplaats voor de stad. Hier zullen de bestaande culturele verenigingen opgaan in een nieuwe context en zich een gezamenlijke nieuwe identiteit aanmeten. Tevens ontwerpen we een uitdagende plek waar de bewoners van Hoogeveen zelf iets aan toe kunnen voegen: een spetterend nieuw cultureel centrum dat een kwalitatieve impuls toevoegt aan het centrum van de stad. Het doorwaadbare, overdekte gebouw heeft een open plint en is samengesteld uit kleine gebouwdelen die samen een iconisch geheel vormen. Het casco bestaat uit hout en duurzame, robuuste materialen, die flexibiliteit door middel van een slim opgezet raster. Het gebouw is een lichtbaken dat op een prikkelende en uitnodigende wijze de culturele activiteiten toont aan de voorbijgangers. De begane grond van het complex is open en publiek toegankelijk, hier is ruimte voor ontmoeting: de toekomstige stadskamer, een plek waar gedurende de dag en avond verschillende activiteiten kunnen plaatsvinden voor een breed en divers publiek. Een van de opvallendsteblikvangers van het nieuwe cultureel complex is de grote identiteitswand die dwars door het complex heenloopt. De wand toont de activiteiten in het gebouw en vertegenwoordigt de verschillende doelgroepen uit Hoogeveen: een visueel platform voor de stad. Het nieuwe cultuurwerkplaats biedt een rijkdom aan sferen en activiteiten die elkaar afwisselen en versterken. De tussenlagen in het gebouw hebben een informele werksfeer; hier bevinden zich de danszalen, oefenruimtes en vergaderruimtes. Helemaal bovenin het gebouw zijn stille studie en werkplekken, de zogenaamde makerspaces.

One single building complex for all cultural activities in Hoogeveen is being developed on the site of Theatre De Tamboer. Part of the existing theatre will remain and a large part will be newly constructed for new units such as a pop music venue, a library, a theatre, a large main hall and rehearsal rooms. NOAHH and Civic view the new complex as a culture cluster for the city, a place where all the users will unite in a new context and take on a new, joint identity. We aim to design a new inspiring venue which residents and users alike can call their own, a joint breeding ground and a cultural living room; an innovative hub where people can connect and spend quality time together.

The roofed in building has an open plinth and is composed of small building components that together form an iconic whole. The shell consists of wood and sustainable, robust materials, offering flexibility through a cleverly designed grid. The building is a beacon of light, inviting passers-by to come inside and explore the venue. The ground floor is publicly accessible, enclosing spaces to meet and connect, as well as accommodating various activities taking place throughout the day and evening. One of the most striking eyecatchers of the new building is the large identity wall that runs through the complex, representing the various users of the building as well as acting as a visual platform for all cultural activities taking place inside the building. The intermediate floors in the building have an informal working atmosphere; the dance halls, rehearsal rooms and meeting rooms are located here. At the very top of the building the maker spaces are situated. PUBLICATIONS
ArchitectuurNL | Ontwerp Cultuurwerkplaats Hoogeveen door NOAHH en Civic Architects | 25.02.2020
De Architect | Cultuurwerkplaats door NOAHH en Civic Architects | 24.02.2020
Architectenweb | Cultuurcentrum Hoogeveen: de runner-up | 21.02.2020
COLLABORATION
Architecture | Civic Architects
Structural Engineer | Pieters Bouwtechniek, Utrecht

CREDITS

Address

Hoofdstraat 17, Hoogeveen

Total floor area
14.500 m2

Client
Municipality of Hoogeveen

Team

Loes Thijssen, Patrick Fransen, Elisa Zampogna, Aiva Dorbe, Giorgia Zicaro, Bianca Pinto, Agathe Briday

Impressions

NOAHH | Network Oriented Architecture, Civic Architects

Category
Culture & Leisure